Kelten en hun munten, een meesterschap in metaalbewerking
  • Welkom
  • Classificatie AVAVCIA-munten
  • Annaroveci-munt
  • potin "au guerrier courant"
  • staters uniface-typen Belgische stammen
  • potin "au rameau"
  • Keltische wieltjes en Keltische ringen
Foto
  
Op de voorzijde van de hier besproken potin staat een naar rechts wandelend/lopend personage afgebeeld, het haar samengebonden in een staart, met in de ene hand een torques en in de  andere hand een speer. 
Op de keerzijde staat er een beer weergeven naar rechts dewelke een vis (zalm) verorbert. Boven de beer is een halfopgerolde slang waarneembaar.
 
                                          

Door de studie van Simone Scheers in 1977 werd duidelijk dat de potin LT 8124, het type “au guerrier courant”,  tot één van de meest voorkomende potins kan worden gerekend in noordelijk Gallië. Er werden toen reeds niet minder dan 140 vindplaatsen genoteerd. Ondertussen vullen talrijke nieuwe vindplaatsen deze lijst verder aan en werd de toewijzing aan de Remen een zekerheid.
 
In tegenstelling tot de algemeen aanvaardde toewijzing van deze potin aan de Remen, lijkt de hoge ouderdom van deze potinmunt langzaam en moeilijk door te dringen. Vandaag de dag  lezen we nog steeds in talrijke veilingcatalogi, gespecialiseerde literatuur en websites allerhande dat deze potin LT 8124  dateert uit de periode 45-40 BC. Hiervoor baseert men zich louter op de keerzijde waarin men een imitatie meent te herkennen van een Romeinse denarius geslagen door Julius Caesar in 49-48 BC, namelijk het denarius-type met de olifant op de keerzijde. Dit idee werd in het leven geroepen door de befaamde Keltische numismaat Dr. Colbert de Beaulieu en werd zondermeer door tal van numismaten aanvaard en overgenomen.  
 
Pas zeer recentelijk stapt men geleidelijk aan af van dit idee. En terecht.
De archeologie heeft ondertussen immers aangetoond dat deze potin aanzienlijk ouder is. Vondsten uit archeologisch gedateerde opgravingslagen laten deze potinmunt opklimmen tot op zijn minst het einde van de 2e eeuw BC. Met andere woorden, deze potinmunt is zowat een eeuw ouder dan de denarius van Julius Caesar die werd aangehaald als zijnde het prototype voor deze potin.
 
In dit kader is de opgravingscampagne van een dorp van de Remen te Acy-Romance bijzonder interessant. Dit geldt overigens ook voor andere munten toegewezen aan de Remen. In Acy-Romance bevond er zich een Keltisch dorp hetgeen over een periode van 15 jaren volledig werd opgegraven en waarbij enkele bijzondere kenmerken aan het licht werden gebracht. Een beperking tot de Keltische munten vervaardigd door de Remen die tijdens deze opgravingen in archeologisch dateerbare lagen aan het licht kwamen, dringt zich hier evenwel op.
 
periode 220 - 180 BC             potin "à l’ange"
periode 180 - 150 BC             potin  "à la tête casquée et à la rosace"
                                               potin "au bandeau"
                                               potin "à la tête chauve"
periode 150 - 110 BC             potin "au guerrier courant"
periode 90 - 70 BC                 kwartstater "aux segments de cercles"
periode 70 - 50 BC                 bronsmunt "CALOY"
                                               bronsmunt "REMO/REMO"
 
Meer over de vroege muntcirculatie van de Remen kan u ondermeer lezen in:
- Essai de chronologie du site de La Tène finale d’Acy-Romance en Ardennes (Bernard Lambot)
- Dossiers d’Archéologie, jaargang 2013, november, monnaies gauloises, L’émergence de L’état de Rèmes et l’origine de leur monnayage » (Jean-Marc Doyen)
 
Laat het duidelijk zijn: deze Keltische potinmunt “au guerrier courant” heeft niets te maken met een Romeinse denarius geslagen door Julius Caesar. Het is een zuiver Keltisch geïnspireerde muntuitgave van de machtige stam van de Remen waarvan de archeologie heeft aangetoond dat ze aanzienlijk ouder is dan meestal werd aangenomen.

Met vriendelijke groeten,

Catuvolcos

Powered by Create your own unique website with customizable templates.